Viasat Nature Polsat
Beli lav
  • Habitat: žive u travnatim teritorijama, savanama i polu pustinjama Južne Afrike
  • Opis: ovi predatori mogu biti dugi i do 3m (ne uključujući njihov dugi rep), a mužjaci mogu da budu teški i do 250kg
  • Hrana: hrane se životinjama srednje veličine, kao što su antilope i zebre
  • Zanimljivosti: beli lav nije posebna vrsta lava. Oni su samo druge boje i njihova karakteristima je proizvod jednog gena, koji moraju da poseduju oba roditelja. Belih lavova skoro i da više nema u divljini, zato što su dragoceni plen za lovokradice.
Medved sa Anda
  • Habitat: planinski predeli Venecuele, Kolumbije, Ekvadora, Perua i Bolivije.
  • Opis: medved sa Anda izgleda kao da nosi naočare, zbog toga što ima svetlobraon „masku“ koja se razlikuje od ostatka njegovog tamno braon tela. Mužjaci mogu da dostignu težinu i od 130kg, dok ženke ne dostižu tu težinu i nemaju više od 65kg.
  • Hrana: jedu mnogo lišća, voća, korenja, ali nekada love i krupnije životinje.
  • Zanimljivosti: ovo je ugrožena vrsta. Od svih vrsti medveda, ovaj jede najviše bilja, kada je o ishrani reč.
Aye-aye lemur
  • Habitat: ova vrsta živi isključivo na Madagaskaru.
  • Izgled: mogu da dostignu dužinu i do 1m (uključujući rep koji je dug oko 50cm), a težina im dostiže do 3kg. Ima karakterističan dugačak, tanak srednji prst, sa noktom nalik na kuku, koji koriste za privlačenje insekata i larvi iz šupljina u stablima.
  • Hrana: pretežno jedu insekte, voće, kokos i bambus.
  • Zanimljivosti: U pitanju je ugrožena vrsta. Lokalno stanovništvo ima verovanje da će onoga u koga ovaj lemur upre svoj prst, zadesiti skora i iznenadna smrt.
Džinovski mravojed
  • Habitat: Savane, močvare i šume Centralne i Južne Amerike
  • Izgled: Mogu da dostignu dužinu od 2m i težinu od 18 do 25kg. Ima karakterističnu dugačku surlu kojom izvlači mrave iz mravinjaka. Njihov jezik može d dostigne dužinu preko 60cm i prekriven je lepljivom pljuvačkom, zahvaljujući kojoj lakše izvlači mrave i termite iz njihovih staništa.
  • Ishrana: Uglavnom jedu mrave, termite i larve.
  • Zanimljivosti: Ovo je ugrožena vrsta. Najduži izmereni jezik mravojeda dostigao je dužinu od 75cm.
Orangutan
  • Habitat: Može se pronaći isključivo u prašumama Bornea i Sumatre.
  • Izgled: Ženke mogu d dostignu visinu od 130cm i težinu od 45kg. Mužjaci mogu da dostignu visinu od 180c i težinu od 120kg.
  • Ishrana: Pretežno se hrane voćem, lišćem, termitima, insektima i ptičjim jajima.
  • Zanimljivosti: I ovo je ugrožena vrsta. Orangutani su najmanje agresivna vrsta majmuna i uglavnom su prijateljski nastrojeni.
Leteći gušter
  • Habitat: Žive u tropskim šumama i na plantažama kaučuka jugoistočne Azije – na Filipinima, u Borneu, na Sumatri i Tajlandu, u Vijetnamu i Indoneziji.
  • Izgled: Mogu da dostignu dužinu od 19 do 22cm, a između rebara imaju kožicu koja im omogućava da skakuću sa grane na granu.
  • Ishrana: Hrane se pretežno insektima, posebno mravima i termitima, ali i paukovima.
  • Zanimljivosti: Mogu da preskoče razdaljine i od 15m.
Meksička zlatno-crvena tarantula
  • Habitat: Mogu se pronaći uglavnom u Meksiku, ali i u Belizeu, El Salvadoru i Gvatemali.
  • Izgled:. Sa ispruženim nogama, njihova dužina može da dostigne do 16.5cm. Njihovo telo prekriveno je dvema vrstama dlaka, oni imaju dužu i kraću dlaku, koje ih štite, a nekada dobijaju i žućkastu boju, uglavnom po nogama.
  • Ishrana: Hrane se pretežno insektima, gušterima i glodarima.
  • Zanimljivosti: Paukovi koji se hrane pticama često pogrešno bivaju nazivani tarantulama. Njihova dlaka je veoma senzitivna i njom mogu da osete i najmanje kretanje insekata po zemlji.
Vodena žaba iz jezera Titikaka
  • Habitat: Žive u vodama jezera Titikaka, kao i u rekama koje se ulivaju u ovo jezero
  • Izgled: Ovo je jedna od najvećih vrsta vodenih žaba na svetu, koje mogu da dostignu dužinu i do 14cm. Imaju smežuranu kožu, zahvaljujući kojoj imaju povećanu površinu tela, tako da iz vode mogu da apsorbuju više kiseonika.
  • Ishrana: Hrane se uglavnom amfipodima, insektima, puževima i ribom.
  • Zanimljivosti: Ovu vrstu otkrio je Žak Kusto, 70. godina 20. veka. Neki od otkrivenih primeraka bili su dugi i po pola metra, a teški oko jednog kilograma.
Fer-de-Lance
  • Habitat: Žive u bujnim tropskim šumama Južne Amerike (u Peruu, Ekvadoru i Kolumbiji), ali i u Centralnoj Americi (od Paname do Meksika). Većinu svog života provode na nižim granama drveća.
  • Izgled: Njihova dužina može da dostigne i do 220cm. Iznad svakog oka imaju po jedan red bodlji, koje podsećaju na trepavice. Raznih su boja.
  • Ishrana: Hrane se pretežno žabama, malim sisarima i pticama.
  • Zanimljivosti: Otrov koji ispuštaju neke vrste može da bude smrtonosan po čoveka.